0

Votre panier est vide

décembre 04, 2022 2 lire la lecture 0 Commentaires

Hoeveel milliliter (ml) zit er in een shotglas?

Een vraag die we veel voorbij zien komen. Een éénduidig antwoord is er niet. Wat de inhoud is van een shotglas, hangt voornamelijk af van het soort shotglaasje en hoe sterk de drank is. Meestal is de hoeveelheid die in een shotglas gaat 2 a 3 cl, veel meer dan 5cl wordt het niet aangezien je dan niet meer praat over een shotje.

Om je een idee te geven, de inhoud van een Flügel flesje is 2cl (20ml).

Hoeveel ml gaat er dan in een borrelglas?

Wij Nederlanders houden van vaste maten, dus voor een borrelglas staat vast dat de inhoud 35ml moet zijn of te wel 3,5cl. Onze zuiderburen in België hanteren deze inhoudsmaat ook. Dat neemt overigens niet weg dat er borrelglazen zijn met minder of meer inhoud.

Waar komt het shotglas eigenlijk vandaan?

Het woord shotglas of "shot glass" komt officieel pas voor sinds de jaren 40 van de vorige eeuw, maar over de oorsprong gaan meerdere verhalen de ronde. Ik deel er twee met je die het meest voor de hand liggen.

Shotglas als meetglaasje 

Het eerste verhaal stelt dat het glas al in de 17e en 18e eeuw in kroegen (Saloons) werd gebruikt om sterke drank mee af te meten. Het meest voor de hand ligt dat ongeduldige cowboys gewoon dat glas vroegen en achterover kiepte en geen zin hadden om te wachten tot het in een whiskyglas zat, maar verder gingen aan hun biertje.

Shotglaasje bij het eten...

Dit verhaal stamt uit het prille begin van de Amerika's. Wie wel eens wild heeft gegeten en/of voor diegene die er op jaagt, weet dat je nog wel eens hagel tegen kan komen in de haas of het hert. 

De legende vertelt dat er vroeger bij het eten een klein glaasje naast het bord werd gezet, zodat je daar je loden kogels en hagel in kon gooien die nog in het vlees waren achtergebleven. En als je pech had ook een paar afgebroken kiezen. Dan had je in ieder geval alvast een glas voor de pijnstiller ;) Het woord shot glass zou dus komen van het gebruik om er "buck shot" (hagel) of een "shot"  (kogel) in te gooien tijdens het eten.

Wie er ooit tijdens het glasblazen een .308 Remington kogel in een shotglas heeft geschoten zullen we nooit achterhalen, maar dat dit shotglaasje inmiddels ook historie heeft geschreven, zal niemand zijn ontgaan ;) 

Hoeveel ml zit er in een Lucky Shot shotglas?

Lucky Shot is zoals je weet een origineel Amerikaans merk en in Amerika everything is bigger en bij Lucky Shot shotglaasjes draait het meer om het kaliber, dan om de hoeveelheid ml die je in het borrelglas giet. Hier vind je de inhoud van onze shotglaasjes. Hoeveel drank je uiteindelijk in het shotglas gooit is natuurlijk entirely up to you!